ΑρχικήΝΕΑΣτην Ξάνθη Ο Κυριάκος Μητσοτάκης " Από τη Θράκη,...

Στην Ξάνθη Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ” Από τη Θράκη, όπου χριστιανοί και μουσουλμάνοι ζουν αρμονικά κάτω από την Ευρωπαϊκή ομπρέλα του Έλληνα πολίτη… θέλω να επαναλάβω τις καθαρές μας θέσεις.”

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΙΣ

spot_img

Το απόγευμα της Πέμπτης 27/4/2023 ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την προεκλογική του επίσκεψη στην πόλη μας με την ομιλία του στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης.

Ο Κ.Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στις θέσεις της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, στις επιτυχημένες προσπάθειες για την διαφύλαξη και ενίσχυση των συνόρων τονίζοντας πως η Συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ ανέδειξε τη Θράκη ως γεωστρατηγικό πόλο. Απευθύνθηκε με ειλικρίνεια στους γείτονές μας λέγοντας ότι η πραγματικότητα δεν αλλάζει παραχαράσσοντας την ιστορία και τις Συνθήκες, ενώ αναφέρθηκε και στην αρμονική συνύπαρξη μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων σε καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας. Έκλεισε την ομιλία του σχολιάζοντας την προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα αφήνοντας αιχμές για την έλλειψη κοινού σε αυτήν. Νωρίτερα το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το εργοστάσιο της SUNLIGHT και στα Θερμοκήπια Πλαστικών Θράκης Ερασμίου.

Στην SUNLIGHT ξεναγήθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Λάμπρο Μπίσαλα στη μονάδα παραγωγής μπαταριών μολύβδου, τη μεγαλύτερη στον κόσμο, και στη συνέχεια στη μονάδα κατασκευής μπαταριών νεότερης τεχνολογίας με λίθιο. Επισημάνθηκε η σημασία της έμφασης στην έρευνα και την ανάπτυξη, ειδικά σε τεχνολογίες αιχμής και ενημερώθηκε πως ο Όμιλος Sunlight διαθέτει πέντε κέντρα αφιερωμένα στην έρευνα και την ανάπτυξη, όπου απασχολούνται περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι και εξάγει ελληνική τεχνογνωσία και καινοτομία σε περισσότερες από 115 χώρες.

Στη μονάδα των Θερμοκηπίων Ξάνθης, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη μέθοδο υδροπονικής καλλιέργειας ποιοτικών αγροτικών προϊόντων μέσω της αξιοποίησης γεωθερμικής ενέργειας από τα πεδία Νέου Ερασμίου. Τονίστηκε πως η μονάδα έχει σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον,ενώ παράλληλα καταναλώνει σχεδόν 90% λιγότερο νερό σε σύγκριση με συμβατικές μεθόδους καλλιέργειας. Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε γνώση για τα σχέδια επέκτασης των θερμοκηπίων κατά 130 στρέμματα έως το 2026, επένδυση ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός  και στις δύο περιπτώσεις είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζόμενους, πολλοί εκ των οποίων επέστρεψαν στην Ελλάδα από το εξωτερικό λόγω της εργασιακής ευκαιρίας που βρήκαν. Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκε η σημασία της δημιουργίας καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης, ώστε να αντιστραφεί το brain drain και οι εργαζόμενοι να είναι συμμέτοχοι στα οφέλη της ανάπτυξης.

Αποσπάσμα από την ομιλία του Πρωθυπουργού:

«Από τη Θράκη, όπου χριστιανοί και μουσουλμάνοι ζουν αρμονικά κάτω από την Ευρωπαϊκή ομπρέλα του Έλληνα πολίτη, απευθύνομαι με ειλικρίνεια στους γείτονές μας»

«Θέλω να τους πω ότι οι σχέσεις μας δεν πρέπει να έχουν θέση στην ένταση της προεκλογικής μάχης. Δεν πρέπει, επίσης, να δηλητηριάζονται με μίσος γύρω από τη θρησκευτική μειονότητα της Θράκης. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς συμπολίτης μας που να θέλει να γίνει ποτέ εργαλείο άλλων σκοπιμοτήτων. Και αντίθετα, η τουρκική ηγεσία θα ήταν καλό να αντιληφθεί ότι η πραγματικότητα δεν αλλάζει παραχαράσσοντας την ιστορία και τις Συνθήκες. Ούτε βάφοντας αυθαίρετα στο χάρτη με κόκκινο χρώμα νησιά και περιοχές που ήταν, είναι και θα είναι πάντα γαλάζιες.

Και δεν γίνεται, άλλωστε, όταν ευχαριστείς μία χώρα για τη συνδρομή της στους σεισμούς, ναι γιατί σπεύσαμε πρώτοι. Πρώτοι ήμασταν εμείς και βοηθήσαμε τον τουρκικό λαό απέναντι σε μία πρωτοφανή φυσική καταστροφή. Δεν γίνεται την ίδια ώρα που αναγνωρίζεις αυτή την κίνηση καλής θέλησης, την ίδια ώρα να προκαλείς.

Για αυτό και θέλω από εδώ, από την Ξάνθη, να επαναλάβω τις καθαρές μας θέσεις. Είμαστε συνεπείς, δεν είμαστε αφελείς. Στην κάθε επιθετικότητα απαντάμε με ετοιμότητα. Δεν κάνουμε διάλογο με το παράλογο, Αλλά αγκαλιάζουμε πάντα και ανταποδίδουμε οποιαδήποτε κίνηση καλής θέλησης. Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε τη βασική μας διαφορά που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο πάντα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο. Είμαστε όμως πάντα απρόθυμοι να ανεχτούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι με τη σειρά της η άλλη όχθη του Αιγαίου να φανεί προσεκτική στις λέξεις της και ελπίζω αληθινή στις προθέσεις της. Εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα ανταποκριθούμε με χαρά σε οποιαδήποτε κίνηση καλής θέλησης».

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Περιφερειακές & Δημοτικές εκλογές 08/10/2023 στο Nova 93.1 News Today!

Από την Δευτέρα 02/10//2023 και για όλη την εβδομάδα θα έχουμε την χαρά και...

Ο Γιάννης Καλπούζος κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο “Καλτερίμι” και επισκεύθηκε το Nova Radio 93.1!

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ  καταξιομένος συγγραφέας ποιητής και στιχουργός γεννήθηκε το 1960 στο χωριό Μελάτες της...

Η Μαλού εγκαινιάζει τη συνεργασία της με τη Heaven Music και δίνει συνέντευξη στο Nova Radio 93.1.

Η Μαλού εγκαινιάζει τη συνεργασία της με τη Heaven Music και κυκλοφορούν το νέο single με τίτλο «Οι Νύχτες Οι Μοναχικές...

19 Μαΐου-Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Πόντου! ...

Είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε τηλεφωνικά στο Nova Radio 93.1 ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΑΝ ΑΥΤΟ

Περιφερειακές & Δημοτικές εκλογές 08/10/2023 στο Nova 93.1 News Today!

Από την Δευτέρα 02/10//2023 και για όλη την εβδομάδα θα έχουμε την χαρά και...

Ο Γιάννης Καλπούζος κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο “Καλτερίμι” και επισκεύθηκε το Nova Radio 93.1!

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ  καταξιομένος συγγραφέας ποιητής και στιχουργός γεννήθηκε το 1960 στο χωριό Μελάτες της...

Η Μαλού εγκαινιάζει τη συνεργασία της με τη Heaven Music και δίνει συνέντευξη στο Nova Radio 93.1.

Η Μαλού εγκαινιάζει τη συνεργασία της με τη Heaven Music και κυκλοφορούν το νέο single με τίτλο «Οι Νύχτες Οι Μοναχικές...