ΑρχικήΝΕΑΣτο υπουργικό συμβούλιο το νέο σύστημα φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών – Ελάχιστο πλαφόν...

Στο υπουργικό συμβούλιο το νέο σύστημα φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών – Ελάχιστο πλαφόν τα 10.920 ευρώ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΙΣ

spot_img

Στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης 01/11/2023 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης παρουσίασε το νέο σύστημα για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Συγκριμένα σύμφωνα  με  το σ/ν του ΥΠΟΙΚ, το οποίο κατατεθηκε στη Βουλή,  από το 2024 καθιερώνεται ένα ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για τους ανωτέρω φορολογούμενους το οποίο δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο από 10.920 ευρώ, όσα δηλαδή λαμβάνει το χρόνο ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό (780×14=10.920 ευρώ).

Με τα νεα μέτρα  η κυβέρνηση θεσπίζει τεκμαρτό εισόδημα το οποίο όπως προαναφέρθηκε θα ανέρχεται στα 10.920 ευρώ και ο φόρος που θα καλείται να καταβάλει ο επαγγελματίες θα ανέρχεται στα 1.102,40 ευρώ. Μαζί με το τέλος επιτηδεύματος θα φθάνει στα 1752 ευρώ παρότι δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα ξεκινήσει η κυβέρνηση τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

Το πιθανότερο είναι ο νέος τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών να ισχύσει για τα εισοδήματα του 2024 , εκτός και εάν στη συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο αποφασίσει διαφορετικά. 

Αυτό σημαίνει ότι το εκκαθαριστικό του 2025 θα αποτυπώσει την επιβάρυνση που θα προκύψει από την εμφάνιση μεγαλύτερης φορολογητέας ύλης. Αυτοί που καταρχήν μπαίνουν στο στόχαστρο είναι οι αυτοαπασχολούμενοι που δηλώνουν εισόδημα κατώτερο από το αντίστοιχο αυτού που εισπράττει τον κατώτερο μισθό.

Σήμερα, οι ετήσιες απολαβές όποιου εισπράττει τον κατώτατο μισθό ανέρχονται στα 10.920 ευρώ, ενώ από το 2024, το ποσό εκτιμάται ότι θα ανέβει στην περιοχή των 11340 ευρώ περίπου (σ.σ ο νέος κατώτατος μισθός θα οριστεί τον Απρίλιο).

Σημειώνεται επίσης ότι το ελάχιστο εισόδημα των 10.920 ευρώ είναι μαχητό και εφόσον οι επαγγελματίες προσκομίσουν στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα είναι μικρότερο θα φορολογούνται για το πραγματικό τους εισόδημα.

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου παρουσιάστηκαν τα μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και νέα ψηφιακά εργαλεία. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος παρουσίασε τη νέας πλατφόρμα καταγγελιών γαι τη φοροδιαφυγή, «στο πλαίσιο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση συζητάει και ένα καινούργιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, δίκαιο, έτσι ώστε τελικά να μην υπάρχουν –όπως συμβαίνει σήμερα– εργοδότες οι οποίοι να πληρώνουν λιγότερους φόρους από ό,τι ο υπάλληλός τους. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο υπάλληλος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, που αφορά το σύνολο φυσικά της κοινωνίας αλλά και όλους εκείνους τους πολλούς, πάντως, ελεύθερους επαγγελματίες που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους».

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 O Δημήτρης Κατσορίδας, “H ιστορική διαδρομή της εργασίας στον 20ό αιώνα”

Καλεσμένος στο «Καλημέρα Ξάνθη» ο Δημήτρης Κατσορίδας ευρευνητής και επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ και...

Ο σκηνοθέτης Χριστόφορος Χριστοφορίδης στον Nova 93,1 για την παράσταση «Το Ξενοδοχείο των Συναισθημάτων»

Καλεσμένος στην εκπομπή της Αλεξάνδρας Κουσίδου στον Nova 93,1 ήταν ο σκηνοθέτης Χριστόφορος Χριστοφορίδης,...

Ο «Κλήδονας» ζωντανεύει στη Μάνδρα μέσα από μια μεγάλη γιορτή παράδοσης

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μάνδρας συνεχίζει ακούραστα να εμπνέει και να εμπλουτίζει τον οικισμό με δημιουργικές και...

Ο Α.Ο.Ξ. παρουσιάζει τις επετειακές κάρτες διαρκείας των 60 χρόνων της αγωνιστικής και ιστορικής περιόδου για τον σύλλογο.

Έξι δεκαετίες γεμάτες στιγμές που ένωσαν γενιές φιλάθλων και έκαναν την Ξάνθη να αισθάνεται...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΑΝ ΑΥΤΟ

 O Δημήτρης Κατσορίδας, “H ιστορική διαδρομή της εργασίας στον 20ό αιώνα”

Καλεσμένος στο «Καλημέρα Ξάνθη» ο Δημήτρης Κατσορίδας ευρευνητής και επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ και...

Ο σκηνοθέτης Χριστόφορος Χριστοφορίδης στον Nova 93,1 για την παράσταση «Το Ξενοδοχείο των Συναισθημάτων»

Καλεσμένος στην εκπομπή της Αλεξάνδρας Κουσίδου στον Nova 93,1 ήταν ο σκηνοθέτης Χριστόφορος Χριστοφορίδης,...

Ο «Κλήδονας» ζωντανεύει στη Μάνδρα μέσα από μια μεγάλη γιορτή παράδοσης

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μάνδρας συνεχίζει ακούραστα να εμπνέει και να εμπλουτίζει τον οικισμό με δημιουργικές και...