ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΗ Χρηματιστηριακή Κρίση του 1929

Η Χρηματιστηριακή Κρίση του 1929

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΙΣ

spot_img

Το καλοκαίρι του 1929 η Αμερική ευημερούσε. Ο κόσμος δανειζόταν από τις τράπεζες για να «παίξει» στη Wall Street. Οι πιο διορατικοί μιλούσαν για «φούσκα» έτοιμη να εκραγεί.

Το καλοκαίρι του 1929 η Αμερική ευημερούσε. Ο κόσμος δανειζόταν από τις τράπεζες για να «παίξει» στη Γουολ Στριτ. Ο δείκτης Ντόου Τζόουνς (DJIA) έφθασε στο υψηλότερο σημείο του, στις 381.17 μονάδες (3 Σεπτεμβρίου 1929). Οι χρηματιστηριακή αξία των μετοχών είχε αυξηθεί τόσο πολύ, που οι διορατικότεροι μιλούσαν για «φούσκα» έτοιμη να εκραγεί.

Οικονομικοί κύκλοι φοβούμενοι την κάμψη των τιμών των μετοχών άρχισαν να τις ρευστοποιούν. Στις 24 Οκτωβρίου 1929, 13 εκατομμύρια μετοχές άλλαξαν χέρια, αριθμός ρεκόρ για τα χρηματιστηριακά χρονικά («Μαύρη Πέμπτη»). Πανικός άρχισε να καταλαμβάνει τους επενδυτές και τους χρηματιστές. Οι μεγάλοι «παίκτες» της Γουόλ Στριτ άρχισαν να αγοράζουν μαζικά τα καλά χαρτιά (blue chips), σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν την πτώση. Η τακτική αυτή είχε αποδώσει στη χρηματιστηριακή κρίση του 1907, όχι όμως και τώρα.

Το Σαββατοκύριακο που μεσολάβησε η κατάσταση δραματοποιήθηκε ακόμη περισσότερο από τον Τύπο. Τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου οι τιμές συνέχισαν την κατηφορική τους πορεία, με τους επενδυτές να ξεφορτώνονται τα «χαρτιά» τους, με σκοπό να αναζητήσουν πιο πρόσφορες επενδυτικές ευκαιρίες. Ο δείκτης χάνει 12% της αξίας του και 16,4 εκατομμύρια μετοχές αλλάζουν χέρια.

Την επόμενη μέρα, η Γουόλ Στριτ καταρρέει («Μαύρη Τρίτη»). Πολλές τράπεζες που είχαν τοποθετήσει τα χρήματα των πελατών τους σε μετοχές για να αποκομίσουν μεγαλύτερα κέρδη, αντιμετωπίζουν δυσεπίλυτα προβλήματα και τις επόμενες μέρες κηρύσσουν πτώχευση.

Το χρηματιστηριακό κραχ χειροτέρευσε την ήδη εύθραυστη κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και συνέβαλε στη Μεγάλη Οικονομική Ύφεση της δεκαετίας του ’30, που έπληξε Ευρώπη και Αμερική, με πτωχεύσεις εταιρειών, μαζική ανεργία και μεγάλη κεφαλαιοκρατική συγκέντρωση.

Η Γουόλ Στριτ ανέκαμψε προσωρινά στις αρχές του 1930, για να κατρακυλήσει ξανά το επόμενο διάστημα και ο δείκτης Ντόου Τζόουνς να φθάσει στις 41.22 μονάδες στις 8 Ιουλίου 1932, στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών. Το 1931 το Κογκρέσο συγκρότησε την Επιτροπή Πεκόρα για να μελετήσει τις αιτίες της χρηματιστηριακής κρίσης και βάσει των πορισμάτων της ψήφισε το νόμο Γκλας – Σίγκαλ του 1933, με τον οποίον διαχωρίστηκαν οι τράπεζες σε εμπορικές και επενδυτικές.

Τα επόμενα χρόνια, με βάση την εμπειρία της Γουόλ Στριτ, τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου πήραν μέτρα για να αποτρέψουν ένα νέο κραχ. Το κυριότερο ήταν η διακοπή των συνεδριάσεων σε περιόδους ραγδαίων μεταβολών της χρηματιστηριακής αγοράς.

Ο πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής Αλέξης Ιωαννίδης μιλά στο “Καλημέρα Ξάνθη”, με αφορμή την επέτειο του χρηματιστηριακού κράχ του 1929.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:




ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Το Εθνικό Τσίρκο της Κούβας – στην Ξάνθη.

Η ομάδα των καλλιτεχνών, που έχει εκπαιδευτεί στην περίφημη Εθνική Σχολή Τσίρκου τηςΚούβας,προσφέρει ένα...

Γεύση Ξάνθης – Taste Xanthi»: Η γαστρονομία ως φορέας πολιτισμού και ταυτότητας

Στην καρδιά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Ξάνθη με το πλούσιο πολιτισμικό της...

Δήμος Ξάνθης : Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης -Μια Γιορτή για το Περιβάλλον και τα Παιδιά

Ο Δήμος Ξάνθης, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, πραγματοποίησε σήμερα, για...

Η Democritus Racing Team παρουσιάζει το νέο της ηλεκτρικό μονοθέσιο – Roll-Out Event στην Ξάνθη το Σάββατο 31 Μαΐου. 

Στο στούντιο του Νοβα 93,1 βρέθηκαν καλεσμένοι μέλη της ομαδας Democritus Racing Team...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΑΝ ΑΥΤΟ

Το Εθνικό Τσίρκο της Κούβας – στην Ξάνθη.

Η ομάδα των καλλιτεχνών, που έχει εκπαιδευτεί στην περίφημη Εθνική Σχολή Τσίρκου τηςΚούβας,προσφέρει ένα...

Γεύση Ξάνθης – Taste Xanthi»: Η γαστρονομία ως φορέας πολιτισμού και ταυτότητας

Στην καρδιά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Ξάνθη με το πλούσιο πολιτισμικό της...

Δήμος Ξάνθης : Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης -Μια Γιορτή για το Περιβάλλον και τα Παιδιά

Ο Δήμος Ξάνθης, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, πραγματοποίησε σήμερα, για...