Με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου, με τίτλο «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 1974-1975 – 50 ερωτήματα και απαντήσεις», ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου παραχώρησε μία συζήτηση εφ΄όλης της ύλης στην εκπομπή “Καλημέρα Ξάνθη” και στον Στέφανο Στεφανόπουλο.
Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου (γενν. 1966) είναι πανεπιστημιακός, τακτικός καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τον Οκτώβριο του 2020 είναι ο Γενικός
Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
Αρθρογραφεί τακτικά στην εφημερίδα Η Καθημερινή. Έχει συγγράψει αρκετά βιβλία σχετικά με την ελληνική ιστορία και έχει συμμετάσχει σε πλήθος συνεδρίων. Στις 30 Οκτωβρίου 2020 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
Γεννήθηκε στο Δοξάτο Δράμας και σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία Διεθνών Σχέσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Λονδίνου (LSE) και το 1992 αναγορεύθηκε διδάκτωρ αυτού.
Το 2000 εξελέγη λέκτορας με γνωστικό αντικείμενο την Μεταπολεμική Ιστορία στο τμήμα Ιστορία και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 2004 επίκουρος καθηγητής, το 2010 αναπληρωτής καθηγητής και το 2015 τακτικός καθηγητής.
Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, της Βουλής των Ελλήνων ενώ διετέλεσε και πρόεδρος του την περίοδο 2013 – 2016, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και εταίρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.[1]
Έχει τιμηθεί με το Α΄ Βραβείο «Μνήμη Ελευθερίου Βενιζέλου» από την Βουλή των Ελλήνων
(1994) με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (2005), και με το Edmund Keeley Book Prize της Modern Greek Studies Association (2007).
Τον Μάρτιο του 2016 ορίστηκε υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας.
Ακούστε όλη τη συζήτηση εδώ: